Литиево-железният фосфат (LiFePO4) и литиево-никел-мангановият кобалтов оксид (NCM) са членове на семейството на литиево-йонните батерии. Литиево-йонната батерия се състои от четири основни части: катод, анод, електролит и сепаратор. Типът батерия обикновено се нарича според катодните материали като NCM батерия или LFP батерия. И двете са станали популярни днес за соларни, телекомуникационни, UPS, системи за улично осветление, медицински и други приложения. И двете имат някои плюсове и минуси.

Предимства на LiFePO4 батерията:

Безопасност: Батерията NCM е много рискова, докато батерията LifePO4 няма риск от пожар или експлозия.
Устойчивост при висока температура: LFP батериите могат да се справят с много по-големи вариации в температурата, отколкото други химикали. Може да работи в широк температурен диапазон (≤60°C). От друга страна, високата температура на батерията NCM е обикновена (≤45°C).
Дълъг живот на цикъла: Животът на цикъла на NCM е около 1000, докато за LifePO4 той е 3000+ при 100% DOD.
Гаранция: Тъй като животът на цикъла е по-висок, гаранцията също е по-висока за батерията LifePO4 в сравнение с батерията NCM. Така че в дългосрочен план батерията LifePO4 може да се окаже идеална.
Толерантност към условията на пълно зареждане: Li-фосфатът е по-толерантен към условията на пълно зареждане и е по-малко натоварен от други литиево-йонни системи, ако се държи под високо напрежение за продължително време.
Енергия, необходима за производство: Производителите на LFP батерии настояват, че LFP батерията изисква по-малко количество енергия за производство в сравнение с NCM батерия, упражнявайки по-малко въздействие върху околната среда.

Предимства на батерията NCM:

Висока енергийна плътност: Понастоящем NCM батериите са предпочитани в някои специфични приложения като електрически превозни средства, тъй като изискват по-малко пространство поради по-високата енергийна плътност. NCM батерията се характеризира с по-висока мощност и енергийна плътност в сравнение с LFP батерията поради по-високата си литиева дифузия скорост и подвижност на електрони.
Ниска цена: Напрежението на клетката NCM е 3,7 V, докато LFP е 3,2 V, поради което в един батериен пакет са необходими по-малко NCM клетки, за да изпълни, поради което цената на батерийния пакет NCM е малко по-евтина от LFP. Което привлича някои потребители.

EverExceed произвежда батерии LifePO4 и NCM, които възприемат най-новите технологии. Така че, когато се опитвате да решите коя батерия да закупите, вземете предвид няколко неща.

  1. За какво приложение използвате батерията?
  2. Ще трябва ли батерията да работи при висока температура?
  3. Има ли бюджетни ограничения за батерията?
  4. Енергийната плътност ще бъде висока или ниска?

След като получите отговорите на тези въпроси, EverExceed ще ви помогне да определите най-добрата батерия за вас. Кажете ни вашето мнение по горната тема. Всеки въпрос, добре дошли да се свържете с нас!